De Monstersche Sluis is weer open

De Monstersche Sluis is weer open

Maassluis moest er jaren op wachten. Maar met het verwijderen van het laatste kleischot stroomt het water weer door de Monstersche Sluis. 

Sinds 1972 stroomde er geen water meer door de Monstersche Sluis. Gisteren kwam daar een einde aan. Onder toeziend oog van vele belangstellenden verwijderden medewerkers van Van Dijk Maasland het laatste kleischot, waardoor er weer een open verbinding is tussen de binnenhaven en de Noordvliet.
,,Daarmee schrijven wij geschiedenis’’, stelt Bert de Reuver, voorzitter van de stichting Monstersche Sluis, die zich al jaren inzet voor de heropening van het bouwwerk uit 1602. ,,Het heeft even geduurd, maar ons harde werken is beloond.’’

Het verwijderen van het laatste schot was wel een hele klus en ging niet zo gemakkelijk als werd gedacht. Zo zoog de klei zich vast aan het schot waardoor het muurvast bleek te zitten. Van Dijk Maasland moest allerlei materieel ter plaatse laten komen om het karwei succesvol af te ronden.
Dat laatste schot mocht overigens pas verwijderd worden nadat het Hoogheemraadschap van Delfland toestemming gaf. Het waterschap deed onlangs een lektest, de Monstersche Sluis slaagde met vlag en wimpel.

Openingsfeest

Het stichtingsbestuur bereidt zich voor op een groots openingsfeest op zaterdag 1 september. Jaap Smit, commissaris van de Koning, zal die opening verrichten. ,,Daar willen we echt de hele stad bij betrekken, want ik heb het gevoel dat iedereen met smart wacht op heropening van de sluis’’, liet De Reuver eerder in deze krant optekenen.
,,De komende weken gebruiken we vooral om de sluis te kunnen testen. Zo gaan de sluiswachters met bootjes het schutten oefenen, zodat zij straks goed beslagen ten ijs komen. Wanneer er precies getest gaat worden, is even afhankelijk van het tij.’’
Ook zullen de komende weken de vragen van de PvdA beantwoord moeten worden. De partij vroeg het stadsbestuur onlangs in schriftelijke vragen of er wel een veiligheidsprotocol aanwezig is als de deuren na opening niet goed sluiten. De Reuver kan die vraag nu al beantwoorden. ,,Uiteraard is een dergelijk protocol aanwezig, het is zelfs onderdeel van de schutvergunning’’, benadrukt hij. ,,Anders hadden wij echt geen vergunning gekregen.’’

Bron: AD.NL , Sandra Don.

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.