Einde winterslaap

Eindelijk, na bijna 6 maanden dicht geweest te zijn, komt het vaar en voor ons dus het schutseizoen er weer aan. Dat het winter was wil natuurlijk niet zeggen dat er achter de schermen niets is gebeurd. Zo is er bijvoorbeeld een start gemaakt met de renovatie van ons onderkomen, het sluiswachtershuisje. Het is de bedoeling dat deze voor het begin van het seizoen er weer spik en span uit ziet, en voor de sluiswachters een piepklein maar bruikbaar onderkomen is.

Op 16 maart zijn de sluiswachters samen met een afvaardiging van het bestuur van de stichting Monstersche Sluis op bezoek geweest bij de verkeerscentrale Botlek van het Rotterdams havenbedrijf. Deze hadden ons uitgenodigd voor een bezoek omdat zij dit jaar extra aandacht gaan besteden aan de veiligheid van de recreatie vaart in en rond de havens van Rotterdam. Er is door middel van een presentatie uitleg gegeven hoe het verkeer in dit zeer drukke vaargebied op een zo vlot en veilig mogelijke manier wordt begeleid. tevens is getoond hoe een operator zijn werk verricht. Doel van dit bezoek was om een stukje begrip te krijgen in de complexe situatie met betrekking tot het varen in dit drukke gebied. Ook is er een doos met folders meegegeven om uit te delen aan schippers die de sluis passeren. Deze staan vol met tips en wetenswaardig heden over het varen in en rond Rotterdam.

Op 27 maart is er in samen werking met het Hoogheemraadschap Delfland getest wat de beste manier van spuien is met betrekking tot de vismigratie. De monstersche Sluis blijkt zeer geschikt te zijn om een passage te creëren om zo glasaal weer het zoete binnenwater te laten bereiken. Ook kan het 3 doornige stekelbaarsje op deze manier juist het brakke water van de haven weer bereiken. De uitkomst van deze test zal verwerkt worden in een laten we zeggen… het vismigratie spui protocol.

Zo als aan alles komt er ook een eind aan de levensduur van onderdelen van de sluis. Op de stormdeuren na zijn bij de restauratie alle sluisdeuren vervangen. Deze zijn niet vervangen omdat ze geen functie meer hebben en er alleen nog voor het cosmetische effect in hangen. En laat nou net bij een storm een opvangbeugel die de stormdeuren deur in geopende stand houd het hebben begeven. De onderhoudsploeg heeft hierop direct actie ondernomen want de deuren moeten wel open kunnen blijven staan als het seizoen weer begint. Gelukkig was het bedrijf  Mariflex uit Vlaardingen http://mariflex.net  bereid deze kosteloos voor ons te reproduceren en te verbeteren. Wij zijn ze hier voor zeer dankbaar.

 

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *