Stichting Monstersche Sluis
T 06-26658723

Aftellen tot aan opening van Monstersche Sluis

Aftellen tot aan opening van Monstersche Sluis

Nog een klein half jaar te gaan en dan is het voor het eerst sinds 1972 weer mogelijk om door de Monstersche Sluis te varen. De restauratie is in volle gang.
Sandra Don 02-02-18, 07:59

Aan de buitenkant mogen omwonenden en voorbijgangers dan weinig zien van de restauratiewerkzaamheden van de Monstersche Sluis, er gebeurt echt wel wat, verzekert Willem Fortuin, een van de bestuursleden van de gelijknamige stichting. ,,Maar als in april de deuren worden vervangen, is in één keer zichtbaar waar wij nu al jaren mee bezig zijn.’’
Want die restauratie had wat voeten in de aarde. Wat begon met een sympathiek idee van bestuursvoorzitter Bert de Reuver in 2005, groeide de afgelopen jaren uit tot een professionele studie waarbij kosten noch moeite werden gespaard. In september kon, na jaren van onderzoek en overleg, eindelijk het startschot worden gegeven voor de restauratie van het bouwwerk uit 1602, midden in het centrum van Maassluis.
Intussen staat de organisatie als een huis, zo bleek gisteravond tijdens de presentatie van het bestuur in Gallery RitsArt, schuin tegenover de Monstersche Sluis, waarvoor omwonenden en andere belangstellenden waren uitgenodigd.

Als alles meezit wordt de sluis medio juli opgeleverd”  
Willem Fortuin

Juli
,,We hebben nu een flink aantal jaren warmgedraaid, deze zomer gaat het échte werk beginnen’’, blikte Fortuin alvast vooruit. ,,Als alles meezit wordt de sluis medio juli opgeleverd en kunnen de bootjes er weer doorheen.’’

Die sluis wordt straks bediend door 22 gecertificeerde sluiswachters, allemaal vrijwilligers. Deze groep is ook verantwoordelijk voor het openen van die andere drie verbindingen in het stadshart: de Lijndraaiersbrug, Wagenbrug en Fortegrachtbrug. Al die verbindingen zijn straks tussen 15 april en 15 oktober (het vaarseizoen) open. Zowel op vrijdag, zaterdag als zondag op vaste tijden, waarbij uiteraard rekening wordt gehouden met het openbaar vervoer. ,,Dit is een begin, ook een beetje om uit te proberen’’, zei Fortuin. ,,Het zou goed kunnen dat we bij drukte vaker de bruggen gaan bedienen.’’
De komende weken gaan de huidige sluisdeuren er één voor één uit, in april volgen de nieuwe. Daarna wordt het metselwerk aangepakt. De kleikist is als laatste aan de beurt, ook die wordt vervangen. Vervolgens staan er nog een paar praktijkdagen op de planning en dan kan de Monstersche Sluis worden heropend.
Lancering
Als het moment daar is, zal dat gepaard gaan met de lancering van een nieuw Monstersche Sluis-biertje – het Sluisje genaamd – gebrouwen door de Maassluis brouwerij RavenBoneHill. De aanwezigen hadden gisteravond de eer alvast te mogen proeven.
,,Een heerlijk blond biertje’’, kondigde Nico Bot zijn product aan. ,,Bloemig, fruitig en licht. Niet zo zwaar als die vorige. Als straks ook het etiket klaar is, brengen we hem officieel op de markt.’’
Het is de bedoeling dat het biertje dan na de opening van de Monstersche Sluis te koop is in de stad. ,,Laten we hopen dat ’ie zal smaken’’, zei De Reuver terwijl hij nog maar eens een slok nam.

Bron: AD.NL/Rotterdam. 

Sorry, comments are closed for this post.

Sponsors van Stichting Monstersche Sluis

Waardevolle links

Bestuur

vrijwel maandelijks vergadert het bestuur

Voorzitter: Bert de Reuver
Secretaris: Tasja Mol
Penningmeester: Willem Fortuin
Bestuurslid: Cor Hoekzema
Bestuurslid: Cock Paalvast
Bestuurslid: Joop Luijendijk


Stichting informatie

E-mail naar: info@monsterschesluis.nl
Postadres: Noorddijk 63, 3142 EC Maassluis
Tel.: 06 - 26 65 87 23
KvK nr.: 24454829

Vrijwillige donaties: IBANnr. NL91RABO 0113337485
nu met belastingvoordelen door culturele ANBI status

Copyright© Stichting Monstersche Sluis Maassluis 2015

Gerealiseerd door Kiem Online