Conditietest: een duik in troebel water

Een gemiste kans

Toen de vernieuwde deuren in mei 2009 weer hingen had gelijk de conditietest moet worden uitgevoerd. Het Hoogheemraadschap van Delfland had echter geen belang bij een test. De sluis werd niet meer gebruikt en daarom waren de deuren alleen cosmetisch hersteld. De sluis moest er alleen voor het oog netjes uitzien. Het mocht niets meer kosten en daarom werden de kierende deuren niet gebreeuwd en zelfs niet meer passend gemaakt. Nadat ook de kleikist was vernieuwd werd de sluis nog een keer schoongemaakt. Tenslotte werden de tijdelijke kleikisten aan beide zijden weer verwijderd.
Voor degenen die openstelling van de sluis nastreven werd in 2009 een uitgelezen kans gemist om de sluis gebruiksklaar te maken en de kwaliteit van de deuren op de proef te stellen.

Conditietest: een duik in troebel water

Deskundigen hebben het afgelopen jaar een conditietest opgesteld. Het geld voor de conditietest kwam er. De gemeente Maassluis en het Hoogheemraadschap van Delfland droegen elk € 15.000 bij. De conditietest is in juli uitgevoerd in opdracht van de gemeente Maasluis. Prof. Ir Jan Stuip heeft zijn conclusies in een rapport beschreven. De kwaliteit van de deuren is niet echt getest. De conditie van de sluis werd vooral visueel beoordeeld (door duikers) en er is een poging gedaan om de lekkage van de deuren te bepalen. De belangrijkste conclusie is dat er aan de deuren weinig mankeert, maar dat ze qua constructie niet meer voldoen aan de (nieuwe) normen. Wanneer de aanpassingen elders moeten plaatsvinden gaat dat in combinatie met de noodzakelijke verbeteringen aan het metselwerk bijna 400.000 euro kosten. Verwacht wordt dat de deuren dan nog 10 jaar meegaan. Voor 100.000 euro meer heb je nieuwe deuren met een levensduur van meer dan 30 jaar.