Zowel de Monstersche sluis als de bruggen in het centrum van Maassluis (Lijndraaiersbrug in de P.C. Hooftlaan en de Wagenbrug op de Markt) worden bediend door vrijwilligers van de Stichting Monstersche sluis.

Bediening van de sluis en van de bruggen vindt in beginsel plaats tijdens het vaarseizoen van 15 april tot 15 oktober, op vrijdag, zaterdag, zondag en feestdagen* tussen 09:00 uur en 20:00 uur afhankelijk van het tij. Zie de tabel met schuttijden op de pagina ‘Openingstijden sluis’. Op andere momenten tijdens het vaarseizoen kan er eventueel op speciaal verzoek, na tijdige aanvraag en beschikbaarheid van vrijwilligers, bediend worden. 

*Feestdagen: 9 mei (Hemelvaartsdag), 20 mei (2e Pinksterdag)

  • Sluiswachter: 06-26112500 / marifoon VHF 68.
  • Aanvraag buiten reguliere tijden: planning@monsterschesluis.nl

Zie voor aanvullende details en contactgegevens de respectievelijke sub-pagina’s ‘Openingstijden sluis’ en ‘Openingstijden bruggen’

Maximale afmetingen scheepvaart
– Lengte                                21,50m
– Breedte                                3,45m 
– Diepte                                  1,80m 
– Hoogte         NAP+0,57       1,50m
– Hoogte         NAP-0,43        2,50m

Voor de exacte schuttijden kunt u kijken op de sub-pagina ‘Openingstijden sluis’

Informatie over varen op de rivier

Mocht u vanuit de Monstersche sluis de rivier op gaan richting Rotterdam (in de opvaart), houdt u er dan rekening mee dat u meestal stroom tegen zult hebben. De stroomsnelheid kan fors zijn, bijvoorbeeld 6 km/u. Heeft u geen snelle motorboot dan wordt uw snelheid ‘over de grond’ onveilig laag.

Mocht u een rondje via Vlaardingen en Maassluis willen maken dan raden we u sterk aan om bij Vlaardingen naar buiten te gaan en bij Maassluis weer naar binnen. Dan zult u dus meestal stroom mee hebben. Bovendien hoeft u dan ook niet 2 maal de rivier over te steken.

Ter indicatie van de stroomrichting geldt dat het rivierwater alleen richting Rotterdam stroomt tussen circa 1 uur voor hoogwater te Hoek van Holland en circa 2 uur na hoogwater Hoek van Holland. Op andere momenten heeft u (flinke) stroom tegen wanneer u richting Rotterdam vaart.

Op welke momenten is het hoogwater te Hoek van Holland? Dat kunt u vinden op deze website (kies daarbij de juiste maand en dag):  

https://getij.rws.nl/data2024/pdf/hwlw-MAASSS-20240101-20241231.pdf

Mocht u toch vanuit Maassluis willen vertrekken bij hoogwater, houdt u dan tevens rekening met een lagere doorvaarthoogte van de Koe-Paardbrug (Havenbrug) en dat deze wellicht voor u geopend moet worden (marifoonkanaal 68 of 010-5912852). Daarnaast geldt dat de Monstersche sluis niet bediend wordt bij hoogwater dus u zult in de haven hoogwater moeten afwachten.

Voor verdere informatie over het varen op de rivier verwijzen we u graag naar de speciale webpagina van het Havenbedrijf Rotterdam:

https://www.portofrotterdam.com/nl/scheepvaart/pleziervaart