Monstersche sluis is ‘hotspot’

In de nieuwsbrief* voor de vaarrecreatie ‘Voortvarend Westland’ van november 2018 komt de huidige stand van zaken met betrekking tot de Monstersche sluis prominent aan de orde.

MONSTERSCHE SLUIS TREKT VEEL PUBLIEK EN SCHEEPVAART

Na vele jaren van inspanning door vrijwilligers is op 1 september 2018 de Monstersche Sluis in Maassluis feestelijk heropend. De sluis is 46 jaar lang afgedamd geweest en de afgelopen periode is dan ook gebruikt voor de restauratie van het metselwerk en het vervangen van de sluisdeuren. Daarmee kan het bouwwerk uit 1602 in het centrum van Maassluis er weer jaren tegenaan.

Sinds die tijd heeft de sluis al veel belangstelling getrokken. Allereerst waren er diverse evenementen zoals ‘De strijd om de sluizen’ en de Furieade, waarbij de werkende sluis veel publiek trok. Daarnaast maken veel plezierjachtjes gebruik van de sluis om zo Nederland in te trekken of om terug te keren van hun vaartocht. Ook is door watersporters het ‘Rondje Vlaardingen-Maassluis’ ontdekt, waarbij men bij Vlaardingen naar buiten gaat en bij Maassluis weer naar binnen of andersom.

De Monstersche Sluis biedt daarnaast ook nieuwe mogelijkheden voor de watersport. De doorvaarthoogte van de route via de Monstersche Sluis is namelijk -afhankelijk van het waterniveau in de haven van Maassluis- maximaal 2,5 meter. Dit is aanzienlijk hoger dan de andere in- en uitgaande vaarroutes naar het Midden-Delfland gebied en biedt schippers het voordeel dat ze hun stuurhuis niet meer tijdelijk hoeven te verwijderen wanneer ze via Maassluis het Midden-Delfland gebied binnenkomen of verlaten.

Met de opening van de Monstersche Sluis is het centrum van Maassluis, met zijn vele winkeltjes en terrassen, nu ook beter bereikbaar voor de watersport en kunnen passanten eenvoudig overnachten bij de jachthaven van de Stichting Watersportcentrum Vlietland in Maassluis. En net zoals elders in het land, trekt het passeren van schepen door de Monstersche Sluis steevast veel publiek. De Monstersche Sluis is daarmee een ware ‘hotspot’ geworden in Maassluis.

De sluis en ook de bruggen in het centrum van Maassluis worden bediend door een groep vrijwilligers van de Stichting Monstersche Sluis. Bediening vindt plaats op vrijdag, zaterdag en zondag gedurende het vaarseizoen. Meer informatie over de Monstersche Sluis, leuke verhalen en de bedieningstijden: www.monsterschesluis.nl

*Voor belangstellenden, aanmelden voor deze nieuwsbrief ‘Voortvarend Westland’ kan door een email te sturen naar: voortvarendWestland@gemeentewestland.nl

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *