Monstersche Sluis grote publiekstrekker

 

Afgelopen donderdag 4 oktober was een memorabele dag voor de Monstersche Sluis. Voor het eerst in het 39-jarige bestaan van de Furieade speelde de sluis een prominente rol. Door de heropening is het nu niet meer nodig dat de westlanders achteruit naar de Veerstraat varen. Ze kunnen nu gewoon vooruit naar binnen komen varen en kunnen vervolgens de sluis gebruiken om te keren. Een aantal westlanders zijn donderdagavond al door de sluis gegaan om vervolgens in de havenkom af te meren. De andere westlanders zijn tijdens de Furieade door de sluis gegaan om te keren. Verder was het mogelijk om op vrijdag, zaterdag en zondag een rondvaart te maken waarbij er natuurlijk door de sluis gevaren werd. De door middel van spierkracht bediende sluis trok bij elke schutting een groot publiek wat een gezellige sfeer opleverde. Over publiciteit hoeven we overigens niet te klagen. Een klein zwart oogje van een paar cm zorgde er voor dat de Bries, een ruim 21 meter lange westlander, muurvast in de sluis kwam te zitten. Het schip dat voor de afsluiting van de sluis in 1972 overigens vaker door de sluis is gegaan, is na het doorzagen van het oogje gelukkig weer losgekomen en kon zijn weg weer vervolgen. Zowel de Bries als de sluis hebben gelukkig nagenoeg geen schade overgehouden aan het avontuur. En die oogjes, die zijn bedoeld voor het “winterslot”, gaan er in het vervolg voor het vaarseizoen van af. Al met al spreken we van een groot succes. Aanstaand weekend is de laatste reguliere opening van de sluis. Na 14 oktober gaan we in de winterstand. Dit houdt in dat er slechts op speciaal verzoek en bij beschikbaarheid van voldoende sluiswachters een schutting kan worden gedaan.

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *