Vismigratie ook bij de Monstersche Sluis

“Sluis belangrijk voor de vismigratie en natuurlijke ontwikkeling”

MAASSLUIS | Uit de tellingen die gisteravond(15 mei 2019) in samenwerking met het Hoogheemraadschap van Delfland en de vrijwilligers van de Monstersche sluis bij de sluis werden gehouden blijkt dat de vissen ook blij zijn dat de sluis weer geopend is.
De rinketten van de sluis werden door de sluiswachters zodanig geopend dat er een (zoete) waterlokstroom werd gecreëerd waar de diverse visjes op af kwamen. Toen het nog licht was zwommen de eerste glasaaltjes naar binnen. Terwijl het volgens de deskundigen toch echt donker moet zijn voordat een en ander op gang komt…
Naast de glasaaltjes werden nog meer beschermde vissoorten geteld zoals drie doornige stekelbaars, botjes, zwartbek gondels en winde.

Opvallend is dat er aan de zoutwaterkant, waar de aaltjes vandaan zouden moeten komen, geen glasaaltjes gevangen worden. Na een uur netten ophalen, wordt er wel een aaltje gevonden aan de zoetwaterkant. En als dan ook nog een tweede aaltje omhoog getakeld wordt, is duidelijk dat het openzetten van de rinketten lijkt te werken.

Ook in de komende tijd worden er nog proeven uitgevoerd om na te gaan hoeveel glasaal van de opening gebruikmaakt. Onderzoeksorganisatie Ravon zoekt daar nog extra vrijwilligers voor die een paar uurtjes in de week vrij hebben.

Bert de Reuver, voorzitter van de Stichting Monstersche Sluis is trots dat de opening van de sluis bijdraagt aan een belangrijke natuurontwikkeling zodat de visjes weer kunnen opgroeien in de binnenwateren van Midden Delfland en omstreken. De tellingen bij de sluis zullen regelmatig plaatsvinden om een goed overzicht te krijgen over de vismigratie en het herstel van het natuurlijk evenwicht.

bron: Maassluis.nu/ WOS nieuws

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.