Opening van Monstersche Sluis pas op 1 september

De Monstersche Sluis in de binnenstad van Maassluis zal niet deze maand weer in gebruik worden genomen, maar pas op 1 september. Eerst moet de lektest, uitgevoerd door het Hoogheemraadschap van Delfland, bepalen of de kleikist kan worden verwijderd, waarmee een doorgang met de binnenhaven ontstaat.

De Monstersche Sluis onderging de afgelopen maanden een restauratie. Zo is onder meer het metselwerk aangepakt en zijn de sluisdeuren onlangs vervangen. Daarmee kan het bouwwerk uit 1602 in de binnenstad van Maassluis er weer wat jaartjes tegenaan.
,,Het is nog steeds de bedoeling dat de Monstersche Sluis halverwege juli wordt opgeleverd”, vertelt Bert de Reuver, voorzitter van de gelijknamige stichting. ,,Maar het is even wachten op hét grote moment, de lektest. Die wordt uitgevoerd door het Hoogheemraadschap van Delfland. Als die in orde is, dan kan de kleikist worden verwijderd en ontstaat er definitief weer een doorgang met de binnenhaven.”
De stichting bereidt zich voor op een groots openingsfeest op zaterdag 1 september. ,,Daar willen we echt de hele stad bij betrekken, want ik heb het gevoel dat iedereen met smart wacht op heropening van de sluis”, aldus De Reuver.

Instructies

In de tussentijd krijgt de groep vrijwillige sluiswachters – 22 in totaal – instructies en wordt er de komende weken nog volop getest. Deze groep is ook verantwoordelijk voor het openen van die andere drie verbindingen in het stadshart: de Lijndraaiersbrug, Wagenbrug en Fortegrachtbrug.
Al die verbindingen zijn straks tussen 15 april en 15 oktober (het vaarseizoen) open. Zowel op vrijdag, zaterdag als zondag op vaste tijden, waarbij uiteraard rekening wordt gehouden met het openbaar vervoer. ,,Op 1 september zijn we er helemaal klaar voor. Ik heb er alle vertrouwen in dat de sluis slaagt voor de test.”
De heropening van de sluis heeft veel voeten in de aarde gehad. Het proces heeft jaren in beslag genomen. Wat begon met een ‘sympathiek idee’ van De Reuver in 2005, groeide de afgelopen jaren uit tot een professionele studie waarbij kosten noch moeite werden gespaard. In september 2017 kon, na jaren van onderzoek en overleg, eindelijk het startschot worden gegeven voor de restauratie.

Opknapbeurt

Die opknapbeurt kostte in totaal zo’n 6 ton. Geld dat de stichting bijeen heeft gesprokkeld door allerlei fondsen en andere sponsoren aan te schrijven. Ook de gemeente Maassluis en het waterschap deden een bijdrage.
De verwachting is dat het watertoerisme in Maassluis, met de opening van de sluis, enorm gaat toenemen. Winkeliers en horeca-ondernemers hopen daar uiteraard van te profiteren.

bron: AD.NL op 9 juli 2018   

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.